SIMPTOMAI
• Raudona, pabrinkusi burnos gleivinė, blogas burnos kvapas.
• Neretai pabrinksta dantenų pakraščiai prie dantų, susidaro pūliniai.
Sukėlėjai
Burnos gleivinės uždegimą gali sukelti įvairios priežastys; dažniausios jų yra:
• nepakankama burnos higiena ar burnos sausumas,
• bakterinės infekcijos bei alergijos,
• sužeidimai (nulūžę aštriais kraštais dantys, protezai, plombos).
Biologinės priežastys
Burnos gleivinė glaudžiai kontaktuoja su išoriniu pasauliu, todėl ją veikia nešvarumai, alergenai bei parazitai. Ji sveika išlieka tik tada, kai mūsų imuninė sistema pakankamai stipri. Taigi burnos gleivinės uždegimas — aiškus nusilpusio imuniteto požymis.
Psichologinės priežastys
Nustatyta, kad nuolatinis stresas, baimė bei agresija sukelia burnos gleivinės sausumą ir mažina jos atsparumą infekcijoms.
Seniai išbandytos priemonės
Miros tinktūra
Mira dezinfekuoja ir malšina uždegimą. Neatskiesta tinktūra 3 kartus per dieną patepkite pažeistas vietas (vaistinėje parduodama Hettericho miros tinktūra).
Polidokanolis
Polidokanolis slopina skausmą bei uždegimą ir nesukelia alerginių reakcijų. 3 kartus per dieną po valgio patepkite polidokanolio preparatu (Recessan tepalu) pažeistas vietas.
Homeopatinės priemonės
Hepar sulfuris D3 padės greitai sudirgstantiems žmonėms, kuriems burnos gleivinės uždegimas prasideda, patyrus psichinį stresą. Šis preparatas tinka vartoti ir profilaktiškai.
Dozė: po 1 — 2 tabletes 3 kartus per dieną.
Amica D6 gydo aplūžusių, aštriais kraštais dantų, protezų ar plombų sukeltus uždegimus. Šis preparatas mažina patinimą ir slopina uždegimą.
Dozė: į burną lašinti po 10 lašų 2 kartus per dieną ir laikyti, kol susigers. Vakare į stiklinę šilto vandens įlašinkite 10 lašų ir skalaukite burną.
Acidum nitricum D12 padės, jei gomurys, liežuvis išberti, skausmingi, kraujuoja bei sutrūkę burnos kampučiai.
Dozė: po 1 tabletę 1 kartą per dieną.
Maistas — irgi vaistas
Cholinas ir vitaminas A
Cholinas ir vitaminas A padeda žaizdoms greičiau gyti ir palaiko gerą burnos gleivinės būklę.
• Didelę biologinę reikšmę turinti medžiaga cholinas (vienos aminorūgščių darinys) gaminasi mūsų žarnyne iš metionino, serino, folinės rūgšties bei vitamino B12. Šių medžiagų daugiausia žuvyje, paukštienoje, kepenėlėse, žaliose lapinėse daržovėse, alaus mielėse. Tiesiogiai cholinu organizmas aprūpinamas, vartojant lecitiną, tačiau, vartojant per ilgai, ima trūkti vitamino B6.
• Vitaminas A gerina odos bei gleivinės epitelio ląstelių struktūrą bei funkcijas. Šio vitamino daugiausia morkose, špinatuose, moliūguose, papajoje. Nevartokite vaistinėje įsigytų vitamino A preparatų — galite perdozuoti; tiesą sakant, jie gali būti vartojami, tik pasitarus su gydytoju.
PROFILAKTIKA
• Stiprinkite imunitetą, vartodami vitaminą C (kivi, citrinos, apelsinai) ir echinacėjos preparatus.
• Kruopščiai plaukite vaisius ir daržoves.
• Atminkite, kad burnos higiena — tai ir nuolatinė dantų priežiūra!