SIMPTOMAI
• Kvėpuojant jaučiamas nemalonus burnos kvapas
• Jei norite sužinoti, koks Jūsų burnos kvapas, atlikite bandymą: paskalaukite dantis vandeniu ir išspjaukite į dubenėlį — jei vanduo dubenėlyje dvokia, tai ir Jūsų burnos kvapas toks pat.
Sukėlėjai
Išgedę, aplūžę ar nevalyti dantys retai tampa blogo burnos kvapo priežastimi. Daugelis blogą kvapą turinčių medžiagų susidaro ant liežuvio. Kita svarbi priežastis — iš kraujo per plaučius į ryklės sritį patenkantys garai.
Organinės priežastys
Bet kuri kraujyje esanti medžiaga gali būti iškvepiama per plaučius ir tapti nemalonaus burnos kvapo priežastimi. Netgi dujos, susidarančios žarnyne sutrikus virškinimui, badaujant ar užkietėjus viduriams, per žarnų sieneles patenka į kraują, o su juo — į plaučius ir sąlygoja blogą burnos kvapą.
Psichologinės priežastys
Rūpesčiai, baimė, užslėptas pyktis trikdo virškinimą, dėl to susidaro intensyvesnio kvapo medžiagos, jos patenka į kraują, o iš jo — į kvėpavimo takus. Be to, stresas stabdo seilių išsiskyrimą į burnos ertmę. Burnos ertmėje ima daugintis bakterijos, skaidančios maisto likučius į rūgštis ar dvokiančią sierą. Jei staiga pajuntate, kad pablogėjo Jūsų burnos kvapas, vadinasi, patiriate stresą.
Seniai išbandytos priemonės
Valykite liežuvį!
Valykite ne tik dantis, bet ir liežuvį. Dauguma burnos bakterijų yra ant liežuvio apnašų. Šepetuku stipriai patrinkite liežuvį ir gerai išskalaukite burną — išplausite išjudintas apnašas.
Kavos pupelės
Jei valgėte gausiai prieskoniais pagardintą patiekalą, su-kramtykite kavos pupelę — nemalonus burnos kvapas tuoj pat išnyks.
Šviežios petražolės
Valgykite šviežias petražoles — jose yra įvairių kvapus slopinančių medžiagų.
Krapai, anyžius ir pankolis
Prieš valgydami pakramtykite krapų, anyžiaus ir pankolio mišinio: šios žolės ne tik slopina kvapiąsias medžiagas, bet ir gerina virškinimą.
Nauja ir švelnu
Skalavimas arbatmedžio aliejumi
Arbatmedžio aliejus dezinfekuoja burnos ertmę ir naikina nemalonų kvapą.
Receptas: į stiklinę šilto vandens įlašinkite 5 — 1U lašų arbatmedžio aliejaus ir paskalaukite burną po valgymo, išsivalę dantis. .
Beje, arbatmedžio aliejus vartojamas tik burnai skalauti — jo negalima ryti.
PROFILAKTIKA
• Negardinkite patiekalų prieskoniais, turinčiais stipraus kvapo medžiagų, pereinančių į kraują: tai česnakas, kari, kmynai, svogūnai, peperoni, taip pat intensyvaus aromato sūrio rūšys — kamamberas, rok-foras ir gorgonzola.
• Nesistenkite labai išalkti, valgykite dažniau ir po nedaug. Alkis trikdo medžiagų apykaitą, o tai per kraują, plaučius sukelia blogą iškvepiamo oro kvapą.
Dantis valykite 2 kartus per dieną, 1 kartą per dieną specialiu siūlu dantims išvalykite tarpudančius. Po pietų, jei neturite galimybės išsivalyti dantų, bent jau pakramtykite becukrės kramtomosios gumos.
• Valgykite lėtai! Paskubomis prarytas kotletas bistro bare ar einant suvalgyta dešrelė negali buti tinkamai suvirškinta, ir iškvepiamame ore atsiranda nemalonaus kvapo medžiagų.